PRIHODNOST AI NA PODROČJU IZOBRAŽEVANJA


Ela Rajh

Uvod

Umetna inteligenca je v zadnjem desetletju doživela ogromen razcvet. Lahko bi rekli, da je uporabna prav na vsakem področju – posebno priročna je lahko pri izobraževanju.
Z algoritmi AI prepozna vzorce učenja in posameznikove preference, tako lahko omogoči prilagojene učne izkušnje. Virtualni asistenti, ki jih podpira AI lahko hitro in učinkovito pomagajo učencu do odgovorov na vprašanja.
Tako je uporaba AI pri učenju, pisanju seminarskih nalog postala tako rečeno »trend« po celem svetu. Umetna inteligenca se nenehno prilagaja in napreduje, zato lahko predvidimo, da bo v prihodnosti postala še bolj zaželena in uporabna za učence, prav tako pa za učitelje.

Slika 1 – 10 ways how AI transform education (2023)

Trenutni status AI v izobrazbi

Omenila sem že nekaj načinov rabe umetne inteligence v šolstvu. V tem delu poročila bom te še malo bolj natančno predstavila.
Pravilna (in pravična) uporaba AI pri učenju je lahko ključna za hitro in učinkovito pridobivanje znanja in reševanje problemov. Obstajajo različni programi, vsi pa imajo enak namen: olajšati delo. Nekaj jih bom navedla in na kratko opisala:

  1. ChatGPT: Trenutno je eden izmed najbolj priljubljenih AI programov med šolarji. Tudi sama imam tu odprt račun. Da pokažem delovanje sem o tem povprašala program sam. To je odgovor: »Kot jezikovni model umetne inteligence, razvit s strani OpenAI, delujem tako, da obdelujem in generiram besedilo na podlagi vzorcev, ki sem se jih naučil iz obsežnega nabora besedil, zbranih z interneta.«
  2. Socratic by Google: Ta program je specializiran za pomoč pri učenju. Ustvarjen je za razumevanje matematičnih problemov, literature, biologije in socialnih študij. Uporablja virtualne učitelje in grafične prikaze za razlago različnih konceptov pri teh predmetih. S pomočjo algoritma, ki prepoznava govor in besedilo, aplikacija izpostavi najpomembnejše vsebina za vsakega posameznika (personalizacija).
  3. Wolfram Alpha: Omogoča računanje na strokovni ravni s pomočjo znanstvene baze in AI algoritmov. Deluje v »Wolfram jeziku«, razvija pa se že 30 let na podlagi raziskav.
  4. Khan Academy: Je neprofitna organizacija, ki nudi (brezplačne) inštrukcije otrokom po celem svetu, ki obiskujejo osnovne šole, prav tako pa srednje šole in univerze. Nedavno so predstavili tako imenovan »AI Tutoring«. Na voljo je tako šolarjem kot tudi učiteljem.

Slika 2 – Logotip Socratic in aplikacija (2013)

Slika 3 – ChatGPT logotip (2024)

Kaj pa bo v prihodnosti?

Seveda je nemogoče napovedati prihodnost, že dolgo časa pa ocenjujemo in poskušamo predvideti, kako se bo AI še naprej razvijal. Pogosto vprašanje pa se glasi: »Ali bo napredek umetne inteligence škodil človeštvu?« O tem še malo kasneje.

  1. Pozitivna stran
    Prihodnost umetne inteligence na področju izobraževanja je polna priložnosti za inovacije in izboljšave v učnih procesih.
    Trenutno obstaja ogromno različnih uporabnih programov s tem namenom in sprašujemo se, ali jih bo v prihodnosti še več, ali bo kateri prevladal, bo način uporabe sploh enak? Odgovoriti natančno je težko, torej lahko samo sklepamo.
    Dostop do AI je precej lahek, zahteva le mobilno napravo ali računalnik. Tehnologija sama ves čas vzporedno z umetno inteligenco napreduje. AI bi morda lahko začeli uporabljati tudi učitelji in s tem optimizirali svoje učne strategije.
  2. Negativna stran
    Že dolgo časa se napoveduje neke vrste »apokalipsa« umetne inteligence. Z uporabo AI za različne naloge se lahko ljudje postopoma privadijo, da se zanašajo na tehnologijo za osnovne funkcije. To lahko povzroči pomanjkanje samostojnosti in prostega razmišljanja, ko že govorimo o izobrazbi.
    Če bi AI močno vključili v učne procese, bi učenci postali odvisni od tehnologije za reševanje nalog ali iskanje informacij. To bi lahko zmanjšalo njihovo sposobnost reševanja problemov brez tehnološke pomoči.

Zaključek

Umetna inteligenca bo nedvomno igrala ključno vlogo v prihodnosti, saj se hitro razvija in spreminja način dela, učenja, komunikacije in vpliva na življenja na splošno.
Z AI prihajajo priložnosti za izboljšanje življenja ljudi, optimizacijo procesov in reševanje kompleksnih izzivov. AI že sedaj omogoča napredno analitiko podatkov, personalizirane izkušnje in veliko več, koristi tako posameznikom kot podjetjem ter družbi kot celoti.
Na polju izobrazbe je trenutno pomemben faktor za mnoge učence kot tudi učitelje. Orodja umetne inteligence odlična za sejanje novih idej, hitre odgovore na kompleksna vprašanja in mnogo več. Mislim, da s pravično uporabo le-teh lahko zelo dobro napredujemo z znanjem in si tako prihranimo nekaj časa, da si oddahnemo od zasedenega tehnološkega življenja in se morda odpravimo na sprehod v naravo.

Besedilni & slikovni viri

Umetna inteligenca v šoli [online] 2023. Kvarkadabra. Citirano 26. 02. 2024. Dostopno na spletnem naslovu: https://kvarkadabra.net/2023/09/umetna-inteligenca-v-soli/
Socratic [online] 2013. Socratic. Citirano 26. 02. 2024. Dostopno na spletnem naslovu: https://socratic.org/
Socratic – App we recommend [online] 2020. Teacher Tribe.world. Citirano 26. 02. 2024. Dostopno na spletnem naslovu: https://www.teachertribe.world/post/socratic-we-recommend-app
Artificial Intelligent: Positive And Negative Role in Education Management [online] 2023. International Conference on Education. Citirano 26. 02. 2024. Dostopno na spletnem naslovu: https://jurnalfaktarbiyah.iainkediri.ac.id/index.php/proceedings/article/view/1651
Uporabila sem tudi ChatGPT (zapisano v besedilu). Citirano 26. 02. 2024. Dostopno na spletnem naslovu: https://chat.openai.com/
Slika 1: 10 ways how AI transform education [online] 2023. Techovedas. Citirano 26. 02. 2024. Dostopno na spletnem naslovu: https://techovedas.com/10-transformative-ways-ai-transform-educationshapes-the-future-of-learning/
Slika 2: Socratic – App we recommend [online] 2020. Teacher Tribe.world. Citirano 26. 02. 2024. Dostopno na spletnem naslovu: https://www.teachertribe.world/post/socratic-we-recommend-app
Slika 3: ChatGPT [online] 2024. Wikipedia. Citirano 26. 02. 2024. Dostopno na spletnem naslovu: https://en.wikipedia.org/wiki/ChatGPT


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja